Fri frakt vid köp över 500 kr

Snabba leveranser

Säker e-handel

Vanliga synfel

Har du svårt att se vad som står på tv:n eller behöver du läsglasögon? Det finns flera olika synfel som kan göra din vardag svårare. Här är några av de vanligaste synfelen och vad du kan göra åt dem:

Ai Eyewear glasögon

Närsynthet - svårt att se på långt håll

Du som är närsynt har svårt att se på långt håll. Det kan vara svårt att läsa skyltar när du kör bil eller se vad som står på tv:n. Om du är närsynt ser du bättre när du kisar med ögonen. Därför kan det vara så att du går omkring länge och ser dåligt utan att veta om det. Du som är närsynt ser däremot bra på nära håll, till exempel när du läser på en skärm. Närsynhet kan lätt fixas med hjälp av glasögon eller kontaktlinser.

Ai Eyewear glasögon

Översynthet - svårt att se på nära håll

Att vara översynt betyder att det är svårt att se på nära håll, till exempel när du läser på en skärm eller mobil. Att läsa skyltar på långt håll vid bilkörning eller se vad som står på tavlan i skolan om du sitter långt bak är inga problem. Svårigheter att se på långt håll är oftast okomplicerat att korrigera med kontaktlinser eller glasögon. Glasögon för den som är översynt blir tunnast i kanterna vilket optikern kallar "plusstyrka i glasen".

Ai Eyewear glasögon

Astigmatism – två olika styrkor

Astigmatism brukar också kallas brytningsfel och är lika vanligt som att vara översynt/närsynt. Om du har ett brytningsfel kan det vara svårt för ögat att ställa om när du går från mörker till ljus, eller tvärtom. Jobbar du med saker nära, till exempel framför bildskärm, kan du uppleva att synen försämras, men egentligen är det kanske ett brytningsfel som inte är hjälpt. Du kan också drabbas av huvudvärk och trötta ögon. Du som är astigmatiker behöver glasögon med olika styrkor i glaset för att se skarpt. Det finns också toriska linser just för astigmatiker.

Ai Eyewear glasögon

Åldersynthet (presbyopi)

Har du fyllt 40? Visste du att alla blir ålderssynta förr eller senare? Det kommer i 40-45-årsåldern och gör att man får svårare att se på nära håll. Skälet är att linsen i ögat stelnar. Du har kanske själv märkt det om du suttit med din mobiltelefon ett tag, och sen lyfter blicken för att se längre bort, det kan ta en stund för ögat att vänja sig. Ålderssynt blir man oavsett vilka andra synfel du har.  Läsglasögon är den vanligaste lösningen för de som lider av presbyopi – även kallat ålderssynthet. Det finns även kontaktlinser som passar dig med åldersynthet.

På Ai hjälper vi dig alltid med de mest effektiva glasen och kontaktlinserna för ditt synfel. Är du i behov av en synundersökning? Vänligen se nedan. 

Läs mer om synundersökning